Share it

Παρασκευή 27 Μαΐου 2011

Εκτροφή σκύλων - Όλα όσα θα θέλατε να μάθετε...


Πώς επιλέγει κάποιος το σωστό εκτροφέα; Πώς μπορεί να ξεκινήσει την εκτροφή μιας φυλής; Είναι η εκτροφή επάγγελμα ή χόμπι; Αυτές είναι μόνο μερικές από τις βασικές ερωτήσεις γύρω από την εκτροφή καθαρόαιμων σκύλων. Ιδού οι απαντήσεις.

-Ποιος θεωρείται εκτροφέας; 

Επισήμως, εκτροφέας θεωρείται ο ιδιοκτήτης του θηλυκού τη στιγμή της γέννας. Στην ουσία είναι ο άνθρωπος που υπήρξε υπεύθυνος για την επιλογή τού επιβήτορα, το ζευγάρωμα, τη γέννηση και ανατροφή των κουταβιών, καθώς και τη διάθεσή τους στους νέους ιδιοκτήτες και την καθοδήγησή τους. Εκτροφέας θεωρείται τόσο αυτός που πραγματοποιεί την πρώτη γέννα όσο και αυτός που πραγματοποιεί την τριακοστή.

-Τι είναι η «επωνυμία» εκτροφείου; 

Είναι, συνήθως, μία λέξη (το πολύ δύο-τρεις), η οποία συνοδεύει το όνομα του κάθε κουταβιού εκτροφής τού συγκεκριμένου εκτροφέα, είτε πριν απ’ αυτό (πρόθεμα) είτε μετά (επίθεμα). Είναι, με άλλα λόγια, η «στάμπα» που χαρακτηρίζει και κοινοποιεί τους σκύλους τού κάθε εκτροφέα. Η επωνυμία δίδεται μετά από αίτηση στον Κυνολογικό Όμιλο Ελλάδος και ΔΕΝ είναι απαραίτητη η προηγούμενη πραγματοποίηση γέννας. Μπορεί, δηλαδή, κάποιος να έχει πάρει επωνυμία εκτροφείου πριν την πρώτη γέννα ώστε, μόλις αυτή γίνει, όλα τα κουτάβια να φέρουν τη «στάμπα» τού εκτροφέα.

-Τι είναι το εκτροφείο; 

Εκτροφείο είναι ο χώρος που πραγματοποιείται η εκτροφή. Μπορεί να είναι κάποιος χώρος του κήπου ή του κτήματος, μπορεί όμως να είναι και το γκαράζ, η κουζίνα, το υπνοδωμάτιο ή το διαμέρισμά μας, ειδικά αν εκτρέφει κανείς μικρόσωμες φυλές... Όλα σχετίζονται με το μέγεθος και την ιδιοσυγκρασία της φυλής, το διαθέσιμο χώρο και χρόνο, καθώς και την έκταση της εκτροφικής δραστηριότητας (δύο-τρεις θηλυκές και μία-δύο γέννες το χρόνο ή δεκαπέντε θηλυκές και δέκα γέννες το χρόνο).

-Είναι οι εκτροφείς χομπίστες ή επαγγελματίες; 

Με τον όρο «εκτροφείς» ΔΕΝ εννοούμε τους κουταβοπαραγωγούς (φαινόμενο που συναντάται, κυρίως, στις υπανάπτυκτες χώρες) που αναπαράγουν μαζικά κουτάβια, τα οποία διαθέτουν "χονδρική" σε μεσάζοντες (ντίλερ) και pet shop. Αν εξαιρέσουμε, λοιπόν, την παραπάνω κατηγορία, η συντριπτική πλειονότητα των εκτροφέων ανά τον κόσμο (τώρα πια και στη χώρα μας) είναι χομπίστες, για τους οποίους η εκτροφή είναι χόμπι και όχι βιοποριστικό επάγγελμα. Ούτως η άλλως, είναι πολύ δύσκολο να ζήσει κανείς εκτρέφοντας σκύλους. Βεβαίως, υπάρχουν και εξαιρέσεις που αφορούν κάποιες εμπορικές φυλές, όμως, ακόμα και σ’ αυτές τις περιπτώσεις, η εκτροφική δραστηριότητα συνδυάζεται επιχειρηματικά με πανσιόν φιλοξενίας σκύλων, εκπαίδευση, κ.λπ.

-Πρέπει να πωλούνται τα κουτάβια; 

Σαφώς. Μία γέννα έχει πολλά έξοδα και ο εκτροφέας θα πρέπει τουλάχιστον να αποσβέσει τα έξοδά του. Επιπλέον, το οικονομικό αντίτιμο είναι ίσως η μοναδική έμπρακτη εξασφάλιση εκτίμησης και σεβασμού του ζώου και του γεγονότος ότι δεν θα βρεθεί στο δρόμο αν λερώσει το χειροποίητο χαλί ή το βαρεθούν τα παιδιά...

-Ποια πρέπει να είναι η τιμή πώλησης ενός κουταβιού; 

Οι τιμές πώλησης των κουταβιών καθορίζονται από πολλούς παράγοντες, όπως η ζήτηση και δημοτικότητα της φυλής, η σπανιότητά της, το μέγεθός της, η δυσκολία εκτροφής της (π.χ. Μπουλντόγκ), ο μέσος αριθμός κουταβιών σε γέννα της φυλής (πολλές μικρόσωμες φυλές έχουν μόνο 2-3 κουτάβια σε κάθε γέννα), η φήμη του εκτροφέα, καθώς και το κόστος ζωής και το ύψος του βασικού μισθού της χώρας. Στις περισσότερες οικονομικά ανεπτυγμένες ευρωπαϊκές χώρες, η μέση τιμή καθαρόαιμου κουταβιού είναι 600-900 ευρώ. Στην Ελλάδα αυτή τη στιγμή 450-900 ευρώ. Χαρακτηριστικό παράδειγμα χομπίστικης εκτροφής αποτελούν οι σκανδιναβικές χώρες, όπου η μέση τιμή κουταβιού είναι μόνο 900 ευρώ, τη στιγμή που ο βασικός μισθός ανέρχεται στα 2.000-3.000 ευρώ!

-Πώς μπορεί ένας ενδιαφερόμενος για κουτάβι να ενημερωθεί για τους εκτροφείς μιας φυλής ή ποιοι έχουν γέννα; 

Από τον Κυνολογικό Όμιλο Ελλάδος (τηλ. 210-8145165), τον Όμιλο φυλής (εάν υπάρχει), καθώς και από τις αγγελίες στα περιοδικά για σκύλους που κυκλοφορούν στα περίπτερα. Πολλούς εκτροφείς μπορεί να γνωρίσει κανείς προσωπικά και στις εκθέσεις σκύλων, βλέποντας ταυτόχρονα και κάποια ζώα τους που συμμετέχουν.
Στην Ελλάδα, ακόμα, δυστυχώς η εκτροφική δραστηριότητα σε πολλές φυλές είναι χαμηλή, που σημαίνει ότι πιθανόν κανείς θα χρειαστεί να περιμένει κάποιο χρονικό διάστημα για κουτάβι. Όμως αυτό είναι φυσικό και συχνό όταν απευθυνόμαστε σε εκτροφείς παγκοσμίως. Η νοοτροπία «κουτάβι θέλω, τώρα το θέλω» δεν θεωρείται ούτε ώριμη, ούτε σωστή σ’ αυτή την περίπτωση.

-Ποιος θεωρείται καλός εκτροφέας; 

Αυτός ο οποίος έχει τυπικά μορφολογικά, υγιή, φροντισμένα και καλού χαρακτήρα ζώα. Λογικό και αναμενόμενο είναι τα κουτάβια που προέρχονται από ζώα με τα πιο πάνω ποιοτικά χαρακτηριστικά να τα κληρονομήσουν, αντιστοίχως. Φυσικά πρέπει να θυμόμαστε ότι η κληρονομικότητα είναι σε μεγάλο βαθμό ένα άγνωστο πεδίο και υπάρχουν διαφορές ανάμεσα στα κουτάβια κάθε γέννας. Ο καλός εκτροφέας φροντίζει για τη σωματική και ψυχοπνευματική υγεία των ζώων του, παρέχοντάς τους όλα τα απαραίτητα. Συμμετέχει σε εκθέσεις και προτρέπει και τους νέους ιδιοκτήτες κουταβιών του να το κάνουν, προκειμένου να αναδειχθεί η μορφολογική ποιότητα και τυπικότητα των ζώων τους. Ακόμα, μελετάει τη γενεαλογία της φυλής και ενημερώνεται συνεχώς για τις διεθνείς εξελίξεις, γνωρίζει τις ιδιαιτερότητες της φυλής, συμβουλεύει και βοηθάει τους ιδιοκτήτες των κουταβιών του και προσπαθεί πάντα για το καλύτερο.

-Ποια είναι τα πρώτα βήματα για να ξεκινήσει κανείς εκτροφή μιας φυλής; 

Να διαβάσει τουλάχιστον ένα καλό βιβλίο για τη φυλή κι ένα για εκτροφή σκύλων, να επισκεφθεί εκθέσεις και να τη δει/μελετήσει από κοντά, να επισκεφθεί εκτροφείς και ΚΥΡΙΩΣ να αποκτήσει ένα υψηλής μορφολογικής ποιότητας και γενεαλογίας θηλυκό ζώο, κουτάβι ή ενήλικο. Εάν η φυλή δεν υπάρχει ή είναι χαμηλής ποιότητας στην Ελλάδα, να σκεφτεί σοβαρά την εισαγωγή θηλυκού κουταβιού από ποιοτικό εκτροφείο του εξωτερικού.

-Γιατί στις εκθέσεις κερδίζουν συχνά οι σκύλοι των εκτροφέων; 

Στις εκθέσεις οι κριτές κρίνουν σκύλους και όχι πρόσωπα και βέβαια κερδίζουν οι ποιοτικοί σκύλοι. Το γεγονός ότι συχνά αυτοί οι σκύλοι ανήκουν στους ίδιους τους εκτροφείς τους είναι αναμενόμενο και φυσικό α) διότι αναλογικά οι εκτροφείς παρουσιάζουν την πλειονότητα των συμμετεχόντων σκύλων μιας έκθεσης, β) διότι συνήθως οι εκτροφείς έχουν κρατήσει από μία γέννα το καλύτερο ζώο για τους ίδιους (παγκόσμια πρακτική) και γ) διότι συνήθως γνωρίζουν να προετοιμάσουν, να περιποιηθούν και να παρουσιάσουν τα ζώα καλύτερα.

-Επομένως, σύμφωνα με τα πιο πάνω, ένας απλός ιδιοκτήτης δεν έχει σοβαρές πιθανότητες να κερδίσει με το σκύλο του στις εκθέσεις; 

Φυσικά και έχει και μάλιστα πολλές! Αρκεί να έχει ένα ποιοτικό ζώο. Οι περισσότεροι εκτροφείς ευχαρίστως θα διαθέσουν ένα πολλά υποσχόμενο κουτάβι σε κάποιον που ενδιαφέρεται σοβαρά για το χόμπι των εκθέσεων. Αντίθετα, αν κάποιος θέλει να αποκτήσει τον μελλοντικό Καλύτερο Έκθεσης στο Crufts Dog Show (ανάμεσα σε 20.000 άλλους σκύλους!), χωρίς προηγουμένως να έχει περάσει ούτε έξω από έκθεση σκύλων, μάλλον αεροβατεί... Η μάθηση είναι κάτι που κατακτείται με προσπάθεια και θέληση και η επιτυχία έρχεται σύντομα σε όσους έχουν δουλέψει για να την αποκτήσουν. Αντίθετα, τα παράπονα και η κακοπιστία δεν προάγουν κανέναν ατομικά, ούτε το χόμπι γενικά.

-Να εμπιστευτώ τον εκτροφέα να μου επιλέξει κουτάβι; 

Βεβαίως, εφόσον του καθορίσετε σαφώς α) εάν ενδιαφέρεστε για κουτάβι εκθέσεων (show) ή συντροφιάς (pet) και β) τις συνθήκες διαβίωσης του ζώου (χώρος, ρουτίνα, μέλη οικογένειας, δυνατότητες για άσκηση), προκειμένου να προσπαθήσει να επιλέξει τον κατάλληλο χαρακτήρα και ιδιοσυγκρασία. Οι περισσότεροι εκτροφείς καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια να ταιριάξουν «το κατάλληλο κουτάβι, στο κατάλληλο σπίτι».

-Μαζί με το κουτάβι παίρνει κανείς και τον Γενεαλογικό Χάρτη (Pedigree); 

Συνήθως όχι. Προηγείται η απόκτηση του κουταβιού. Το pedigree κάθε κουταβιού εκδίδεται από τον Κ.Ο.Ε. και αποστέλλεται στον εκτροφέα μερικούς μήνες αργότερα. Τότε ο εκτροφέας το παραδίδει στον νέο ιδιοκτήτη. Σε περίπτωση οποιασδήποτε αμφιβολίας μπορεί κανείς να ενημερωθεί τηλεφωνικώς από τον Κ.Ο.Ε, εάν για τη συγκεκριμένη γέννα από την οποία ενδιαφέρεται να αποκτήσει κουτάβι έχει γίνει αίτηση καταχώρησης από τον εκτροφέα. Η αίτηση καταχώρησης προς τον Κ.Ο.Ε. πρέπει να γίνει από τον εκτροφέα το αργότερο σε τριάντα (30) ημέρες από την ημερομηνία γέννησης των κουταβιών.

Ιδού οι ουσιαστικοί λόγοι για να ασχοληθεί κάποιος, ως χόμπι, με την εκτροφή

Ο καθένας μπορεί να έχει τους δικούς του προσωπικούς λόγους, όμως για την πλειονότητα θα λέγαμε ότι οι ουσιαστικοί λόγοι για να ασχοληθεί κάποιος, ως χόμπι, με την εκτροφή είναι οι εξής:

-Η ηθική ικανοποίηση της «δημιουργίας» ποιοτικών ζώων που θα διακριθούν στις εκθέσεις.
-Η ηθική ικανοποίηση της «δημιουργίας» ζώων που θα προσφέρουν πολλά χρόνια χαράς στους νέους ιδιοκτήτες τους.
-Οι γνωριμίες, επαφές και ανταλλαγές απόψεων με ανθρώπους απ’ όλο τον κόσμο, με κοινή αγάπη για τη φυλή.
-Η συμμετοχή στις εκθέσεις, ο συναγωνισμός και η διάκριση.
-Η μοναδική εμπειρία κάθε ξεχωριστής γέννας και ανατροφής των κουταβιών.
-Η προσπάθεια ποιοτικής βελτίωσης της φυλής, με την επιλογή των καλύτερων μορφολογικά και συμπεριφορολογικά ζώων.
-Η ηθική ικανοποίηση τού να βλέπει κανείς, χρόνια μετά, έναν σκύλο εκτροφής του να κερδίζει στις εκθέσεις ή να γερνάει ευτυχισμένος στα χέρια άλλων και πολλά, πολλά άλλα...

Τα συστατικά της επιτυχημένης εκτροφής 

Είτε έχετε το χώρο και το χρόνο να πραγματοποιείτε μία γέννα το μήνα, είτε μία κάθε δύο χρόνια, είστε εκτροφέας και στόχος σας είναι η δημιουργία υγιών και τυπικών ζώων σε μορφολογία και χαρακτήρα. Από αυτά, τα καλύτερα θα διακριθούν στις εκθέσεις, όλα όμως θα πρέπει να αποτελέσουν ευτυχισμένους συντρόφους των νέων ιδιοκτητών τους για πολλά χρόνια...
Στόχος υψηλός, για τον οποίο οι περισσότεροι εκτροφείς του κόσμου -όντας χομπίστες- αφιερώνουν κόπο, χρόνο, χρήμα και μελέτη.Τα «συστατικά» της επιτυχίας είναι τα ίδια σε κάθε περίπτωση...

1. Διαρκής αναζήτηση

•    Διαβάστε οπωσδήποτε δύο-τρία καλά βιβλία για τη φυλή σας και γνωρίστε μέσω φωτογραφιών τους σημαντικότερους γεννήτορες της ιστορίας της και την επίδραση που αυτοί είχαν στην εξέλιξή της. Ακόμα, τα σημαντικότερα εκτροφεία και γραμμές αίματος, καθώς και το φυλετικό τύπο που αυτά παράγουν.
•    Παρακολουθείτε τις εξελίξεις της παγκόσμιας σκηνής, μέσω περιοδικών ή Internet. Ποιοι σκύλοι κερδίζουν στις εκθέσεις, ποιοι απ’ αυτούς σας αρέσουν, ποιοι είναι οι γονείς και πρόγονοί τους, αλλά και οι απόγονοί τους.
•    Διαβάστε βιβλία, αλλά συμβουλευτείτε και άλλους εμπειρότερους εκτροφείς για πρακτικά θέματα επιλογής επιβήτορα, τοκετού, ανατροφής κουταβιών κ.λπ.

2. Αναδείξτε τη φυλή σας

•    Συμμετέχετε στις εκθέσεις, προβάλλοντας έτσι τη φυλή σας, τους σκύλους και την εκτροφή σας.
•    Έχετε μαζί σας στις εκθέσεις, αλλά και όταν βγάζετε βόλτα έναν σκύλο σας, έντυπο ενημερωτικό υλικό για τη φυλή σας και το εκτροφείο σας. Οποιοσδήποτε ενδιαφερόμενος μπορεί στο μέλλον να αποτελέσει ιδιοκτήτη κουταβιού σας. Αντιμετωπίστε τους φιλικά, χωρίς υπεροψία.

3. Επιλογή των γεννητόρων

•    Επιλέξτε με προσοχή τους γεννήτορες του εκτροφείου σας και ιδιαίτερα τα θηλυκά ζώα, που αποτελούν τα θεμέλια της εκτροφής. Υγεία, φυλετική τυπικότητα και ισορροπημένος χαρακτήρας είναι οι σημαντικότερες παράμετροι.
•    Μη σκεφτείτε απόσταση, κόπο ή έξοδα, προκειμένου να χρησιμοποιήσετε έναν κορυφαίο επιβήτορα που έχει αποδείξει τη γενετική του αξία.

4. Γνωρίστε έμπειρους εκτροφείς

•    Επισκεφτείτε εκθέσεις και εκτροφεία του εξωτερικού και δείτε από κοντά τα κορυφαία ζώα. Άλλο οι φωτογραφίες και άλλο η... γυμνή αλήθεια (έστω και με λίγο τρίχωμα!).
•    Συνάψτε φιλικές σχέσεις με έμπειρους εκτροφείς της χώρας μας και του εξωτερικού, ανταλλάξτε απόψεις (εάν έχετε) ή καλύτερα μάθετε απ’ αυτούς.
•    Επισκεφτείτε άλλους εκτροφείς που έχουν γέννα, δείτε τα κουτάβια τους και παρακολουθήστε την εξέλιξή τους. Αυτό θα βελτιώσει το «μάτι» σας και την ικανότητά του να βλέπει πραγματικά. Αυτονόητο είναι ότι οι «ασκήσεις παρατηρητικότητας» εφαρμόζονται πρώτα απ’ όλα στα δικά μας κουτάβια.

5. Κρατήστε επαφή με τους νέους ιδιοκτήτες

•Φωτογραφίζετε τα κουτάβια σας ανά τακτά χρονικά διαστήματα και μελετάτε τις διαφορετικές φάσεις ανάπτυξής τους. Όταν ενηλικιωθούν, με τη συνεργασία και τη συμβολή των ιδιοκτητών τους, συγκεντρώστε στο αρχείο σας για την κάθε γέννα, τις φωτογραφίες τους, μελετήστε τις και εξάγετε τα συμπεράσματά σας για τη γενική ποιότητα της γέννας, τα κοινά προτερήματα ή ελαττώματά τους.
•Συμβουλεύετε και καθοδηγείτε τους νέους ιδιοκτήτες των κουταβιών σας. Είναι οι «σημαιοφόροι» του εκτροφείου σας και της φυλής γενικότερα. Ενημερώστε τους για τις εκθέσεις και καθοδηγήστε όσους δείξουν κάποιο ενδιαφέρον (ιδιαίτερα όσους έχουν ένα υποσχόμενο κουτάβι) στα πρώτα τους βήματα. Σύντομα θα διαπιστώσετε ότι δεν μπορείτε να είστε παντού και να κάνετε τα πάντα. Εάν π.χ. είστε εκτροφέας από τη Θεσσαλονίκη και δεν μπορείτε να συμμετέχετε σε όλες τις εκθέσεις στην Αθήνα, κάποιοι άλλοι ιδιοκτήτες σκύλων εκτροφής σας από την Αθήνα ή την Κόρινθο μπορεί την ίδια στιγμή να συμμετέχουν και να διακρίνονται, κρατώντας τη «σημαία» σας ψηλά!

6. Βοηθήστε τον Όμιλό σας

•  Εάν η φυλή σας παρουσιάζει κάποια τάση για κληρονομικές παθήσεις (για τις οποίες μπορούν να γίνουν εξετάσεις) είναι ηθικά και πρακτικά αυτονόητο ότι πρέπει να ελέγχετε τα ενήλικα ζώα πριν χρησιμοποιηθούν στην αναπαραγωγή.
•  Φροντίστε να έχετε καλές ή τουλάχιστον αξιοπρεπείς σχέσεις με τους ανταγωνιστές σας εκτροφείς ή ιδιοκτήτες στις εκθέσεις. Σκεφτείτε ότι κάποια μέρα μπορεί να θελήσετε να χρησιμοποιήσετε τον επιβήτορά τους, εκείνοι τον δικό σας, να σας συστήσουν σε ενδιαφερόμενους για κουτάβια, τη στιγμή που εσείς έχετε γέννα και εκείνοι όχι, κ.λπ. Η κοινή αγάπη για τη φυλή πρέπει πάντα να υπερέχει.
•  Δραστηριοποιηθείτε στο πλαίσιο του Ομίλου της φυλής σας. Για να μπορείτε να εξασκείτε το χόμπι τής εκτροφής, χρειάζεται να υπάρχει αρκετό ενδιαφέρον γι’ αυτή, ούτως ώστε να μπορείτε να διαθέτετε τα κουτάβια σας. Και αν δεν βοηθήσετε τον Όμιλό σας να την προβάλει δημοσίως, διοργανώνοντας εκθέσεις, σεμινάρια, κοινωνικές και ψυχαγωγικές εκδηλώσεις, ποιος θα το κάνει; Αν η φυλή σας δεν έχει ακόμη Όμιλο, ελάτε σε επαφή με άλλους ιδιοκτήτες και ζητήστε από τον Κ.Ο.Ε. οδηγίες και άδεια ίδρυσης.

7. Εκτροφείο στο... σαλόνι σας!

•  Από μία επιτυχημένη γέννα σας κρατήστε ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ το καλύτερο θηλυκό κουτάβι για εσάς. Ακόμα καλύτερα, διαθέστε τουλάχιστον άλλο ένα σε φίλο ή γνωστό, με τον όρο να έχετε το δικαίωμα αναπαραγωγής στο μέλλον. Ήδη θα πρέπει να κάνετε σχέδια για το μελλοντικό «ταίρι» της και να καθοδηγείτε τα πράγματα προς αυτή την κατεύθυνση (εκδήλωση ενδιαφέροντος προς τον ιδιοκτήτη τού επιβήτορα). Όραμα και προγραμματισμός είναι απαραίτητα συστατικά τής επιτυχημένης εκτροφής.
•  Να είστε ευέλικτοι και δημιουργικοί προκειμένου να πετύχετε το στόχο σας. Δεν χρειάζεται να έχετε απαραίτητα πολύ χώρο ή πολλές θηλυκές για ένα επιτυχημένο αποτέλεσμα. Πολλοί κορυφαίοι εκτροφείς ανά τον κόσμο εξέθρεψαν τους καλύτερους σκύλους τους στο σαλόνι, την κουζίνα ή το γκαράζ του σπιτιού τους!

8. Βασικές αρχές της επιτυχημένης εκτροφής

•Κοινωνικοποιείτε και αναθρέφετε σωστά τα κουτάβια σας, ώστε να επιδεικνύουν μια ισορροπημένη κοινωνική συμπεριφορά, ακόμα και όταν αλλάξουν περιβάλλον και βρεθούν στο νέο τους σπίτι. Ανεξαρτήτως της μορφολογικής αξίας τους, η μεγαλύτερη «διαφήμιση» για εσάς και τη φυλή σας γενικότερα, είναι τα φιλικά, ισορροπημένα, κοινωνικά και προσαρμοστικά κουτάβια που κλέβουν την καρδιά όποιου τα γνωρίζει. Αυτά θα εξελιχθούν σε ισορροπημένους ενήλικες που δεν θα δημιουργήσουν ποτέ πρόβλημα στους ιδιοκτήτες τους και το κοινωνικό σύνολο. Αμφιβάλλετε ότι και άλλοι θα θελήσουν να αποκτήσουν ένα τέτοιο ζώο;
•Βλέπετε πάντα με κριτική ματιά τους σκύλους σας και όχι μόνο των άλλων! Διαπιστώστε ποια είναι τα αδύνατα σημεία τους ή τα ελαττώματά τους (τέλειος σκύλος δεν υπάρχει...). Εάν δεν έχετε την πείρα, συμβουλευτείτε άλλους και τις αξιολογήσεις των κριτών εκθέσεων. Προσπαθήστε να τα εξαλείψετε ή βελτιώστε τα στην επόμενη γενιά, ζευγαρώνοντας τα κατάλληλα ζώα μεταξύ τους. Βασική αρχή της επιτυχημένης εκτροφής.
•Υπομονή, όραμα, προγραμματισμός, προσπάθεια, μελέτη, τόλμη, τιμιότητα, φαντασία, αλλά κυρίως αγάπη για τη φυλή σας και τους σκύλους είναι τα εφόδιά σας. Καλή επιτυχία!

Του Γιώργου Κωστόπουλου
εκτροφέα, Διεθνούς Κριτή F.C.I

1 σχόλιο:

lahelaracca είπε...

Casinos Near Casinos Near Casinos in Washington State | MapYRO
Find 세종특별자치 출장마사지 Casinos Near Casinos Near Casinos in Washington State, WA near MapYRO, including the cheapest 김해 출장마사지 rooms, restaurants and 익산 출장마사지 other gaming facilities located 오산 출장안마 near 진주 출장안마