Share it

Δευτέρα 18 Απριλίου 2011

Ακίτα : Ο σκύλος Ηγέτης (Αλφα σκύλος)

Η απόκτηση ενός σκύλου είναι μία ευθύνη που περικλύει πολύ περισσότερα από το να ταίζουμε μόνο απλώς το ζώο. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για το Ακίτα ! Το κάθε Ακίτα έρχεται στον κόσμο πιστεύοντας-θέλοντας να είναι ο αρχηγός της αγέλης.
Οι σκύλοι είναι ζώα που μεγαλώνουν και ζούν σε αγέλες , ακολουθόντας μια πολύπλοκη ιεραρχία που επικεντρώνεται γύρω από τον αρχηγό της αγέλης ή αλλιώς το " Αλφα " μέλος της αγέλης.
Ο σκοπός της αγέλης είναι η επιβίωση. Γι'αυτό και ο αρχηγός της αγέλης γίνεται σεβαστός από τα μέλη της για την εξυπνάδα , την δύναμη, τις ικανότητές του να ηγείται  και να προσφέρει προστασία . Ο " Αλφα" σκύλος δεν είναι ένας σκύλος άγριος ή επιθετικός , αλλά ένας ισχυρός , επικυρωτικός ηγέτης . Για να ενισχύσει τη θέση του αυτός ο " κορυφαίος " ιεραρχικά  σκύλος ,κυριαρχεί στην αγέλη χρησιμοποιώντας επαφή με τα μάτια ,γρυλλίσματα και τη γλώσσα του σώματος.
Μπορείτε να αναγνωρίσετε ότι έχετε έναν σκύλο ηγέτη αγέλης ,από την στάση του να " αναλαμβάνει πρωτοβουλίες" ,από μια ανάγκη ελέγχου και να ηγηθεί της αγελης. Στα Ακίτα αυτή η συμπεριφορά επιδεικνύεται πιο συχνά στα αρσενικά και λιγότερο στα θηλυκα, και συνήθως ξεκινάει να εκδηλώνεται μεταξύ της ηλικίας των 9 μηνών έως 2 χρόνων.
Μία πρόκληση για επιβολή κύρους μπορεί να είναι τόσο αθώα όπως να αγνοήσει ο σκύλος μία εντολή , μέχρι και τόσο ευάλωτη όσο ένα γρύλισμα. Αν επιτρέψετε σε ένα γρύλλισμα να εκδηλωθεί χωρίς να το ελέγξετε ,στέλνετε στον σκύλο ένα σαφές μήνυμα ότι δεν είναι ανάγκη να σέβεται το κύρος σας. Τα αποτελέσματα ενός τέτοιου εκ μέρους του σκύλου μπορεί να είναι πολύ σοβαρά.
To Akita σας βλεπει σαν Αλφα μέλος
Ετσι είναι σημαντικό για έναν ιδιοκτήτη ενός Ακίτα να καθιερωθέι αυτός ως ηγέτης της "αγέλης" , μέσα από τον σταθερό έλεγχο πάνω στο Ακίτα. Αυτός ο έλεγχος αρχίζει αμέσως με μία εργασία τόσο απλή όσο η εκμάθηση της "τουαλέτας" κια συνεχίζεται μέσα από από τα δίαφορα στάδια στάδια εκπαίδευσης.Ο υπέρτατος σκοπός σας είναι να εργάζεστεμε ένα ηγετικό σκύλο , μέσα σε ένα κλίμα αμοιβαίου σεβασμού , το οποίο μπορεί να επικρατεί χωρίς να βλάπτει το θαυμάσιο πνεύμα ενός Ακίτα.
Από την στιγμή που η ιεραρχία θα καθιερωθεί ξεκάθαρα,το Ακίτα σας θα σας κοιτάζει στα μάτια για οδηγίες πριν πάρει την οποιαδήποτε δική του απόφαση , και αυτό επειδή εσείς θα είστε το πιο αξιοσέβαστο μέλος της "αγέλης".

 By Βarbara Bouyet
" The Akita " book

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

i have got an akita and he is sooooooo good!!!!!his name is Rex and i love him!!!!!!!!